I denna prisbelönta bok, som kan betraktas som en fördjupning av bästsäljaren JÄMLIKHETSANDEN, avslöjar professor Andrew Sayer de negativa effekterna av vår tids allt större koncentration av rikedomar. Sayer visar hur denna hotar inte bara ekonomi och samhälle, utan även planetens fortlevnad.
Här redogörs för vilka ofattbara koncentrationer av rikedomar som uppstått under de senaste decennierna, och den roll som detta spelar för krisen i ekonomi och samhälle.
Vad Sayer gör är att utifrån en vetenskaplig granskning ifrågasätta legitimiteten hos den enorma koncentrationen av rikedomar.
Han reder ut skillnaden mellan förtjänta och oförtjänta inkomster.
Har visar hur stor del av våra rikedomar som beror på tidigare generationers arbete.
Genom ett omfattande statistikmaterial visar Sayer att ju rikare människor är, desto större är andelen av deras rikedomar som helt enkelt är oförtjänt. Dessa individuella rikedomar har uppstått inte som ett resultat av någon större insats av dessa individer, utan genom ren och skär makt.
Bokens titel är avsedd att stimulera till en kritisk granskning av de rika, men den vänder sig inte mot några specifika personer, utan mot upphovet till deras rikedomar och makt samt argumenten som brukar användas för att rättfärdiga dessa.
"En mycket bra bok som förklarar mycket mer än vad titeln säger."
- Andrew Wilkinson, författare till JÄMLIKHETSANDEN
Andrew Sayer är professor i social teori och politisk ekonomi vid Lancaster University i England.
Bokens originalutgåva, ”Why We Can’t Afford the Rich”, har tilldelats 2015 års British Academy Peter Townsend Prize.